Oyun Terapisi
Oyun terapisi, duygusal ve sosyal açıdan çeşitli güçlükler yaşayan çocukların sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve sorunlarının üstesinden gelmesine yardım etmek amacıyla başlıca yol olarak oyunun iyileştirici gücünden faydalanan bir terapi biçimidir.
Çocukların iç dünyalarını sözel olarak ifade etmek için gerekli bilişsel olgunlaşma ve soyut düşünme becerileri henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Bu nedenle genellikle yaşadıkları duygusal güçlükleri ifade etmede bir iletişim aracı olarak oyunu kullanırlar. Çocuk açısından sorunlarını oyunla ifade etmek konuşmaya göre daha güvenli bir yoldur çünkü duygusal açıdan yüklü yaşantılar ile arasına bir mesafe koymasını sağlar.
Oyunun özünde iyileştirici bir güç vardır. Çocuklar tekrarlayıcı nitelikteki oyunlar aracılığıyla stresli ve travmatik yaşantıları ve bunlarla ilgili zorlayıcı duyguları ortaya koyup işleyebilirler. Bu sayede korkuları ve kaygıları üzerinde güç ve hakimiyet kurarak pasif konumdan aktif konuma geçebilirler. Çocuklar oyunlarında gerçek dünyada kendilerine nadiren tanınan kontrol ve karar verme mekanizmalarına sahiptir. Bu sayede olumsuz sonuçlarla karşılaşma ya da başarısızlığa uğrama riski olmadan seçimlerde bulunmayı, duygularını ve dürtülerini düzenlemeyi öğrenirler.
Oyun terapisi ile geniş bir yelpazede yer alan pek çok farklı sorun ve şikayetin ele alınması mümkündür. Oyun terapisi, semptomatik sorunların aşılmasına yardımcı olduğu gibi, bu sorunlar neticesinde akran ilişkilerinde zorlanan ve okula uyumu bozulan çocukların işlevselliğini de arttırmaktadır.
Merkezimizde ağırlıklı olarak psikanalitik bakış açısıyla çocuk merkezli oyun terapisi yaklaşımı kullanılarak çocuklarla terapi çalışmaları yürütülmektedir. Bunun yanısıra gerekli durumlarda Theraplay yaklaşımından da yararlanılmaktadır.
İletişim
Anka Çocuk: Yücetepe Mah. Akdeniz Cad. No:35
Çankaya/Ankara
banutortamis@gmail.com
0 555 5757422